1 Şubat 2011 Salı

Ultrasonda Gebelik


ULTRASONLA GEBELİK
Kadında adet gecikmesi birkaç günü geçtiğinde herhangi bir gebelik testi yapılmadan vajinal ultrasonla gebelik başladığı görülebilir.Abdominal (karından bakılan) ultrasonla ise adet durumunn en az bir hafta geçmesi gerekmektedir.

Erken gebelikte durumunda yapılan ultrasonografi..:

Gebelik testinin pozitif çıkması gebelik durumunun kesin kanıtıdır, ancak gebelik tanısı konduktan sonra cevap arayan önemli sorular vardır..

gebelik normal mi
gebelik rahim içinde midir, yoksa bir dış gebelik mi söz konusudur
bebek canlı mıdır
mol gebeliği söz konusu olabilir mi
çoğul gebelik söz konusu olabilir mi vb gibi..

Yukarıdaki normal olmayan durumlar ileri aşamalara gelene kadar hiç bir belirti vermeyebilir. Bu yüzden gebelik testi yapıldıktan sonra hiç bir şikayetiniz olmasa bile en erken dönemde doktor kontrolüne gitmeniz oldukça önemlidir. Yapılan basit bir ultrasonografi incelemesi, ya da gebelik çok erken dönemdeyse seri ultrasonografilerle gebeliğin yakın takibe alınması bu normaldışı durumların en erken dönemde ortaya çıkarılmasını sağlar. Erken gebelikte olağan olmayan durumların erken tanısı tedavi şansınızı önemli derecede yükseltecektir.

Gebelik döneminde yapılan ultrasonografinin en büyük yararlarından biri de son adet tarihiniz ile gebelik haftanız arasındaki uyumun belirlenmesidir. Erken dönemde yapılan ultrasonun gebelik haftasını belirlemedeki hata payı ±3 gündür, buna karşın miada yakın yapılan ultrasonun hata payı ±3 hafta olabilir! Bu incelemenin yapılmış olması gebeliğinizin ilerleyen dönemlerinde, belirttiğiniz son adet tarihi ile bebek ölçüleri arasında bir uyumsuzluk olduğunda, bebeğinizin miadı konusunda şüpheler oluştuğunda çok önemli veriler sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder