1 Şubat 2011 Salı

İdrarda Gebelik Testi


Günümüzde eczanelerden kolayca bulunabilne ve temin edilebilen ucuz ve basit bir hamilelik testi yöntemidir. Kadınlarda hCG ismi verilen gebelik hormonunun idrarda tespiti ile durumu prensibine dayanır.
İdrar testinde hCG düzeyi 20miÜ üzerinde ise test pozitif sonuç verir. İdrarda gebelik testinin cinsel birleşmenin ertesi günü yapılması bir anlam taşımaz ve teste hiçbir sonuç görülmez.

Teste sağlıklı ve doğru sonuç alınabilmesi çin 1 veya 2 gün beklenmesi gerekir. Kanda gebelik testi yapılan B-HCG miktarı tam gösterdiğinden dolayı çok duyarlıdır ve kadının adet günü daha geçmeden olumlu sonuç verir. Sabah yapılan idrarda gebelik testi idrar daha konsantre olduğu için sağlıklı sonuç verir.
Gebelik testini aç veya tok yapmanız fark etmez.Testin yanlış negatif çıkma ihtimali az da olsa mümkün olduğundan dolayı adet gününüzden 1-2 gün sonra yaptığınız test negatif çıkması durumunda 2-3 gün sonra testi tekrar etmeniz önerilir.

İdrar Testinde Dikkat Edilmesi Gerekenler..

Teste tek çizgi çıkar ise negatif anlamına gelir yani hamilelik yok..
Teste çift çizgi çıkar ise pozitif yani hamilelik var anlamına gelir..
Teste ikinci çizgi silik olması durumunda hamilelik şüpheli olarak değerlendirilir..

Hatalı yapılan negatif test çok erken yapıldığında veya kullanılan testin
bozuk veya günü geçtiği durumlarda görülür.

Hatalı pozitif test bazı ilaçların kullanımında veya kimyasal gebelik durumunda ortaya çıkar.Ancak çok nadir görülür.

İdrarda gebelik testinde en küçük bir şüpheniz olması durumunda mutlaka doktorunuza başvurun.Gebelik testleri (hamilelik testleri)
şüpheli sonuç verdiğinde doktorunuz muayene sonrası kanda gebelik
testi (beta hcg testi) yaptırmanızı önerecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder